5 μύθοι για το πένθος

5 μύθοι για το πένθος

  • “Το πένθος είναι συναίσθημα…”
  • “Το πένθος είναι κάτι κακό…”
  • “Όσο μεγαλύτερο είναι το πένθος τόσο καλύτερα…”
  • “Υπάρχει σωστός τρόπος πένθους…”
  • “Η ψυχοθεραπεία κατά τη διάρκεια του πένθους δεν βοηθάει…”

-Το πένθος είναι ένα σύνολο συναισθημάτων και σωματικών αντιδράσεων που αισθάνεται ο άνθρωπος λόγω θανάτου κάποιου αγαπημένου προσώπου. Περιλαμβάνει ένα φάσμα συναισθημάτων όπως: λύπη, απελπισία, θυμό, ενοχή, φόβο. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να παρουσιάσει ένα διαφορετικό συνδυασμό συναισθημάτων και σωματικών αντιδράσεων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι απώλειες που μπορεί να μας οδηγήσουν στη κατάσταση του πένθους είναι πέρα από την οριστική απώλεια του θανάτου, ο χωρισμός από μία σχέση, η απώλεια μιας σημαντικής εργασίας κ.λ.π.

-Ο David R. Ferman, P.h.D. αναφέρει ότι το πένθος είναι μια φυσιολογική και υγιής διαδικασία που μας βοηθάει να προσαρμοστούμε στα καινούργια δεδομένα «Για ποιο λόγο να μη στεναχωρηθείς τώρα, αφού αυτό που ζεις είναι στενάχωρο;»

Αν μπλοκάρουμε το ταιριαστό με την περίσταση συναίσθημα της θλίψης και προσπαθήσουμε είτε να το αρνηθούμε είτε να το εκλογικεύσουμε – τότε απαγορεύουμε στο εαυτό μας να πενθήσει και δημιουργούμε συναισθηματική εμπλοκή.

-Έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Columbia από το ψυχολόγο George Bonanno έδειξε ότι υπάρχουν διαφορετικές εκφράσεις πένθους απ’ άνθρωπο σ’ άνθρωπο κι ότι σε κάποιες περιπτώσεις το πένθος είναι πιο έντονο. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει σωστός τρόπος έκφρασης του πένθους και είναι σημαντικό να μη πιέζουμε τον εαυτό μας να προσαρμοστεί ή να μιμηθεί ένα συγκεκριμένο τρόπο.

-Έρευνες δείχνουν ότι η ψυχοθεραπεία κατά τη διάρκεια ενός πένθους δεν είναι τόσο αποτελεσματική. Παρ’ όλα αυτά όταν κάποιος έχει μεγάλη δυσκολία στη διαχείριση μιας απώλειας και ο ίδιος θελήσει να ζητήσει βοήθεια τότε η υποστηρικτική ψυχοθεραπεία είναι αποτελεσματική.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι όταν το πένθος δεν τελειώνει, δεν ολοκληρώνεται και επιμένουν συναισθήματα ακραίας απελπισίας, ιδέες αυτοκτονίας, μεγάλου βαθμού ενοχές, υπερβολικό άγχος τότε είναι απαραίτητο να αναζητήσουμε τη στήριξη από έναν ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να καταφέρουμε να επεξεργαστούμε το πένθος και να προχωρήσουμε.

Εμμανουέλα Φουσιάνη, Ψυχολόγος