Κρίσεις Πανικού

ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ

Τί είναι η κρίση πανικού;

Η κρίση πανικού εμφανίζεται ξαφνικά με σωματικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, δύσπνοια, εφίδρωση, μούδιασμα κ.α. ενώ σκέψεις οτι «κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει στην υγεία μου» ή «πεθαίνω» δημιουργούν έντονο άγχος και συχνά το άτομο ανησυχεί για την υγεία του και μπορεί να επισκεφθεί κάποιον γιατρό.

Εάν και η κρίση πανικού δεν είναι απειλητική για την ζωή του ατόμου, βιώνεται απο τον ίδιο ως απειλή. Έτσι, ο φόβος που δημιουργείται στην σκέψη πως μπορεί να ξανασυμβεί μια κρίση πανικού επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής του. Για παράδειγμα αποφεύγει να επισκέπτεται χώρους που θυμίζουν την πρώτη κρίση πανικού ή παίρνει μέτρα προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση εφόσον ξανασυμβεί. Όλη αυτή η κατάσταση δυσκολεύει την καθημερινότητα του ατόμου που μπορεί να φτάσει ακόμη και με την αποφυγή προσέλευσης στην εργασία κ.α..

Πως αντιμετωπίζεται;

Οι κρίσεις πανικού αντιμετωπίζονται με την Ψυχοθεραπεία. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία στην αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού φαίνεται πως είναι η πλέον ενδεδειγμένη καθώς είναι βραχεία, εστιασμένη με άμεσα αποτελέσματα. Όπως οι περισσότερες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις που λειτουργούν συνεργατικά, έτσι και σε αυτή την παρέμβαση, η ενεργός συμμετοχή του ατόμου στην διαδικασία είναι σημαντική.

Εάν αντιμετωπίζεται κρίσεις πανικού, ζητήστε βοήθεια από Ψυχολόγο.