ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ ΖΩΗΣ
Σε περιόδους αλλαγής και μετάβασης κατά την διάρκεια της ζωής μας το άγχος αυξάνεται και η προσαρμογή μας σε μια νέα κατάσταση απαιτεί νέες δεξιότητες.Αλλαγή μπορεί να θεωρηθεί οτιδήποτε αποσταθεροποιεί ή αλλάζει την καθημερινότητά μας και την ζωή μας γενικότερα. Τέτοιες συνθήκες είναι ο γάμος, η εγκυμοσύνη, η πρώτη ημέρα στο σχολείο, η εφηβεία, η μετακόμιση, η αλλαγή εργασίας, το διαζύγιο, ο αποχωρισμός, η απώλεια, η κλιμακτήριος κ.α.
ΔΙΑΖΥΓΙΟ
Συνήθως, κάθε γάμος ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις, αλλά για κάποιους δυστυχώς μετά από μερικά χρόνια, αυτές οι ίδιες προϋποθέσεις δεν αρκούν για να ξεπεράσουν τις αναπόφευκτες δυσκολίες που εμφανίζονται στη ζωή. Η αγάπη, δηλαδή, δεν εξασφαλίζει απαραίτητα μια πορεία χωρίς συγκρούσεις. Για κάποια ζευγάρια, η σχέση τους φθείρεται σταδιακά, η επικοινωνία φθίνει και τότε εγκαθίστανται τα προβλήματα.
Τις τελευταίες δεκαετίες τα στατιστικά στοιχεία ερευνών δείχνουν αύξηση των διαζυγίων και κατ’ επέκταση αύξηση των μονογονεϊκών οικογενειών σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες παρά τις ιδιαίτερες ιστορικές, κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές συνθήκες κάθε χώρας. Η χρήση του όρου «οικογένεια με έναν γονέα» ή «μονογονεϊκή οικογένεια» έχει πλέον καθιερωθεί στη διεθνή βιβλιογραφία, παρά τις επικρίσεις πως δημιουργεί εσφαλμένη εντύπωση σχετικά με το σημαντικό ρόλο που έχει και ο άλλος γονέας.
Στη Ελλάδα, η αυξημένη τάση των διαζυγίων είναι δεδομένη, αφού ο αριθμός τους υπερτριπλασιάστηκε κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, σε αντίθεση με τον αριθμό των γάμων, που παρουσιάζει πτώση. Αντίστοιχα με την αύξηση των διαζυγίων, διαφαίνεται μεγάλη αύξηση στον αριθμό των παιδιών διαζευγμένων γονέων. Κατά το 2000 τα διαζύγια ανήλθαν σε 11.309 και τα παιδιά διαζευγμένων σε 11.198 (ΕΣΥΕ, στοιχεία διαζυγίων 2000).
Ποιά είναι τα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν ένα ζευγάρι στο διαζύγιο;
Τα αίτια μπορεί να είναι ενδοσυζυγικά αυτά δηλαδή που αφορούν τους δυο συζύγους.
Συγκεκριμένα, τη λειτουργία της οικογένειας και την ποιότητα της σχέσης του ζευγαριού. Τα προβλήματα εμφανίζονται συχνά με την έλλειψη επικοινωνίας, το μειωμένο συναισθηματικό δέσιμο, συμπεριλαμβάνοντας και την σεξουαλική συμπεριφορά.
Το διαζύγιο αποτελεί έναν πολύ ισχυρό παράγοντα κινδύνου για τη δημιουργία κρίσης στην οικογένεια και είναι ένα σύνθετο ψυχολογικό και κοινωνικό γεγονός που εξελίσσεται σε τρεις διαδοχικές φάσεις:
1. την οξεία,
2. τη μεταβατική και
3. την τελική.
Συνεπώς, η κρίση ορίζεται ως μια ανατροπή σε μια σταθερή κατάσταση.
Τα συναισθήματα που δημιουργούνται σε ένα χωρισμό επηρεάζονται από τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται το άτομο την κατάσταση του και
όσα του συμβαίνουν. Η θλίψη, ως συναίσθημα, είναι μια ισχυρή και άμεση απάντηση στο αίσθημα της απώλειας.
Εαν έχετε σκέψεις όπως αυτές που ακολουθούν και δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε την κατάσταση που βιώνετε, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια απο Ψυχολόγο:
• «Πώς διαχειρίζομαι την κατάσταση;»
• « Έχει αλλάξει η συμπεριφορά των παιδιών μου στο σχολείο»
• «Μήπως ευθύνομαι για τον χωρισμό;»